Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Insaendare Regeringens Sifferbingo Skapar Dimridaer I Klimatarbetet

INSÄNDARE: Regeringens sifferbingo skapar dimridåer i klimatarbetet

Sveriges stora utmaning är klimatförändringarna, och för att nå klimatmålen krävs ett målmedvetet och långsiktigt arbete.

Men i regeringens sifferbingo om att nå fossilfrihet till 2045 och 50% minskade utsläpp till 2030 skapas dimridåer som döljer det verkliga arbetet som behövs göras.

För det första saknar regeringens siffermål en tydlig strategi. Siffror utan handlingsplan riskerar att bli tomma löften. Det behövs en konkret plan som visar hur utsläppen ska minska sektor för sektor, och hur Sverige ska nå koldioxidneutralitet senast 2045.

Regeringen riktar i stället uppmärksamheten mot enskilda tekniklösningar, som exempelvis elbilar.

Men att tro att en tekniklösning kommer att lösa alla problem är en farlig förenkling. Vi behöver en bred palett av åtgärder som täcker alla sektorer, från transport till jordbruk.

För det andra är regeringens plan för kortsiktig. Klimatarbetet är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet och tålamod. Att nå klimatmålen kräver en öppen och ärlig diskussion om vad som behöver göras, och hur kostnaderna ska fördelas.

Regeringens siffermål skapar en falsk känsla av trygghet.

Vi behöver i stället en transparent och faktabaserad diskussion om klimatfrågan. Det kräver politisk vilja, men också en upplyst allmänhet som förstår utmaningen och är beredd att ta sitt ansvar.

Vi kan inte minska utsläppen med sifferbingo. Det verkliga arbetet ligger framför oss, och det kräver att vi lägger politiken åt sidan och tar oss an klimatfrågan på allvar.


Comments