Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Ikoniska Roesten Till Darth Vader Har Tystnat

Ikoniska rösten till Darth Vader har tystnat

Darth Vaders svenska röstskådespelare Bengt-Åke Bengtsson har avlidit

Skådespelaren Bengt-Åke Bengtsson har enligt flera medier avlidit vid 78 års ålder. Bengtsson har bland annat varit rösten till den ikoniska Star Wars-karaktären Darth Vader i den svenska dubbningen.

Utöver Darth Vader har Bengtsson även dubbat rösterna till andra kända karaktärer, som He-Man i teckningsserien med samma namn. Han har även gjort rösterna till bland annat J.R. Ewing i såpoperan Dallas och kapten Picard i Star Trek: The Next Generation.

Bengt-Åke Bengtssons karriär

Bengt-Åke Bengtsson föddes den 18 januari 1946 i Sundsvall. Han började sin skådespelarkarriär i början av 1970-talet, och har sedan dess medverkat i ett stort antal filmer, tv-serier och teateruppsättningar.

Utöver sin skådespelarkarriär har Bengt-Åke Bengtsson även arbetat som regissör och manusförfattare. Han har bland annat regisserat filmen "Råttan" (1982) och manusförfattat till tv-serien "Häxan Surtant" (1974).

Bengt-Åke Bengtssons död

Dödsorsaken är ännu inte känd, men enligt uppgifter från Bengtssons familj ska han ha avlidit efter en tids sjukdom. Han efterlämnar hustru och tre barn.

Bengt-Åke Bengtssons bortgång har väckt stor sorg bland fans och kollegor. Många har uttryckt sin beundran för hans arbete och hans förmåga att gestalta ikoniska karaktärer. Han kommer att minnas som en av Sveriges mest mångsidiga och begåvade skådespelare.


Comments